+47-90048589 - Byrge Skottvoll, Orkanger, Norway
     

Beskrivelse av tredreiebenk

Blocks - Two Across 50% Each

Hensikten med denne siden er å gi en enkel innføring i en tredreiebenk, dens funksjon og beskrivelse av de enkelte delene. Videre vil vi gi noen tips ved valg av tredreiebenk.

Vi vil ikke gi noen ”best i test” eller lignende, da behovet til den enkelte tredreier er avgjørende.

En tredreiebenk skal sette et trestykke i rotasjon slik at det kan bearbeides med et verktøy. Verktøyet legges an mot et anlegg og verktøyet styres av tredreieren.

Nedenfor er vist en tegning av en tredreiebenk. Videre har vi forklart funksjonen til de enkelte delene. Det finnes også mye informasjon på Internett, vi har derfor navngitt de forskjellige delene på engelsk.

Vange (lathe bed)

Vange (lathe bed) – Skinne hvor deler til tredreiebenken monteres. Det er helt essensielt at vangen er vridningsstabil og motstår vibrasjoner. Vange laget i støpejern er det eneste som oppfyller disse kravene. Det eneste unntaket er tredreiebenker fra OneWay ( pris kr 40.000 pluss) hvor vangen er en del av et stort solid rør. Det selges tredreiebenker hvor vangen består av to firekantrør; ikke brukbart. Skal du få glede og føling med tredreiing må vangen være solid.

Drivdokke (head stock)

Drivdokke (head stock) – Enhet som setter trestykket i rotasjon. Motoren kan være fast montert på drivdokka eller drivdokka er fast montert på vangen og motoren er da også fast montert på vangen. Det er viktig å kunne endre rotasjonshastigheten, men ikke alltid hvilken måte dette gjøres. Det er tre måter å endre hastigheten:

  • Reimskive
  •  Variator
  •  Elektronisk

 Å endre hastighet var vanlig på eldre tredreiebenker opp til 2015, men er fremdeles å foretrekke på de minste tredreiebenkene, da dette er en rimelig løsning. – å endre hastighet med variator var en mellomløsning fra ca år 2000 til 2015. Den er nå helt ute. – elektronisk hastighetsregulering ar nå det dominerende metoden. Selv disse tredreiebenkene kan ha både to eller tre manuelle hastighetsområder som byttes med valg av remdrift. Selv om dette blir forskjellige hastighetsområder, se like mye på dette som forskjellige områder med dreiemoment. På en bil har vi: 1-gir, 2-gir osv.

Spindel (spindel)

Spindel (spindel) – Spindelen roterer med en hastighet avhengig av girutvekslingen. Til spindelen festes innspenningen eller festeanordningen som holder trestykket. Spindelen har utvendige gjenger for feste av verktøy og et innvendig hull som er kon.
Spindelkon betegnes med MT (morse taper). Størrelsen på MT betegnes med nummer fra 0 til 7, hvor 0 er minst. For tredreiebenker er MT2 det vanligste.

Anlegg (tool rest)

Anlegg (tool rest) – verktøyet plasseres på anlegget. Anlegget er festet til en anleggs holder (banjo, tool rest base) som igjen festes mot vangen. Anlegget er vanligvis rett, men kan også være bueformet ved dreiing av boller. Det er viktig at anlegget er solid og profilert. Like viktig er det at holderen til anlegget (Banjo) har bredt feste mot vangen og høy hals mot anlegget. Dette for å unngå vibrasjoner.

Bakdokk (tail stock)

Bakdokk (tail stock) – bakdokka brukes bl.a som mothold av treemne ved dreiing mellom senter. Bakdokka festes til vangen. Bakdokka har en sylinder som med et ratt kan skyves inn og ut av bakdokka. Sylinderen kalles pinol. Pinol er kon (morse taper) for innfesting av verktøy. Spindel kon betegnes med MT (morse taper). Størrelsen på MT betegnes med nummer fra 0 til 7, hvor 0 er minst. For tredreiebenker er MT2 det vanligste.

Andre deler til en tredreiebenk er:

  • Chuck med bakke (Jaws)
  • Drivdub (4-Prong Drive), også kalt medbringer
  • Roterende senter (live center, rotary center). Noen kan monteres forskjellige spisser

 

Medbringer og drivdub festes med at enden er konisk. Så godt som alle tredreiebenker har kon størrelse nr 2 -MK2.

Besøk Mikros sin side

Her finner du tredreiebenker og verktøysom jeg forhandler.
Jeg gir gode råd og forhandler også andre merker og mer verktøy en det som vises på webb’en.

Mikros logo tredreiing

 

Kontakt meg

Grovavegen 6,
7300 Orkanger

+47 - 900 48 589

Dere er velkomne til et besøk. Ring på forhånd

Produksjon og Salg

Jeg lager det meste innenfor tredreide produkter – både rimelige produkter samt mer kunstneriske og eksklusive produkter.

Dreier også produkter på oppdrag.

Forsendelse

Varer sendes over hele landet med Posten eller Bring. Alle forsendelser er med sporing.